Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Επιχείρηση εκφοβισμού και απειλών προς τους εργαζόμενους από τον Ψωμιάδη


Την Πέμπτη 16-10-08 ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ.Π.Ψωμιάδης κάλεσε όλους τους Δ/ντές και τους Προϊσταμένους τμημάτων στη Νομαρχία (είναι η δεύτερη φορά μετά το 2006).

Στην περίπου 5λεπτη ομιλία του, είπε ότι είναι ικανοποιημένος από την λειτουργία των υπηρεσιών και των υπαλλήλων, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι :

  • υπάρχουν «κάποια ζιζάνια» που προσπαθούν να του δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά αυτός δεν πτοείται από τίποτε.
  • και όλη η Ελλάδα να είναι εναντίον του, αν θέλει να είναι πάλι Νομάρχης θα είναι.
  • κάποιοι (τα ζιζάνια) προσπαθούν να ανακατέψουν τα κόμματα εναντίον του, αλλά αυτός έχει τελειώσει με τα κόμματα και δεν ασχολείται, μόνο η ιδεολογία τον ενδιαφέρει (!!).
  • δεν έχει πλήξει κανέναν υπάλληλο με κομματικά κριτήρια και ούτε πρόκειται να το κάνει, δεν πρόκειται να «χαλάσει το σπίτι κανενός, ούτε να κόψει το ψωμί κανενός», και αν κανένας έχει άλλη άποψη να βγει και να την πει εκεί και όχι να ψιθυρίζεται σε άλλους χώρους.
  • η Θεσσαλονίκη είναι μικρή, μια «παρέα» είμαστε όλοι και ότι λέγεται σε βάρος του από οποιονδήποτε φθάνει σε αυτόν και το ξέρει (δηλαδή έχει ρουφιάνους παντού).
  • μπορούν όποιοι θέλουν να τον καταγγέλλουν με μηνύσεις, αλλά για το τι πρόστιμα θα βάλει και ποια θα μειώσει είναι υπεύθυνος αυτός και ας τιμωρηθεί από τη δικαιοσύνη (υπόθεση Τυχαλάκη).

Ουσιαστικά η ομιλία του Νομάρχη προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας ήταν ένας εκφοβιστικός και απειλητικός μονόλογος προς «κάποιους λίγους», .όπως είπε.

Την επόμενη μέρα όλοι αναρωτιούνται γιατί έγινε αυτή η συνάντηση και κυρίως, γιατί δεν κατονομάστηκαν ή δεν φωτογραφήθηκαν αυτοί οι «κάποιοι» ή «ζιζάνια», ή ακόμη καλύτερα γιατί δεν κλήθηκαν σε απολογία ή σε κατ΄ιδίαν παροχή εξηγήσεων.

Επίσης όλοι θυμήθηκαν ότι κάτι ανάλογο αλλά με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα έγινε από το Νομάρχη και το 2006, μετά την κριτική του Συλλόγου Εργαζομένων της ΝΑΘ για ευνοιοκρατίες και κομματικές τοποθετήσεις σε θέσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς και διώξεις σε βάρος όσων δεν «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις» και εφαρμόζουν την νομιμότητα πιστοί στον όρκο που έδωσαν.

Οι δικαστικές εξελίξεις αυτών των υποθέσεων, επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες.

Στη συνέχεια και μετά τις έντονες δημόσιες επιθέσεις και απειλές του Νομάρχη εναντίον του Συλλόγου των Εργαζομένων, ακολούθησε επιχείρηση άλωση του Συλλόγου από «φίλες δυνάμεις» (ΔΑΚΕ, «Ανεξάρτητοι», & 5η φάλαγγα μέσα στην ΠΑΣΚΕ). Η προσπάθεια άλωσης πέτυχε και από τότε διακριτικά και προσεκτικά ο σύλλογος «προσαρμόστηκε» και ο Νομάρχης έγινε «συνεργάτης και υποστηρικτής των δικαίων αιτημάτων». Οι δράσεις του Συλλόγου έγιναν πιό ήπιες (γιορτές και πανηγύρια) και πάντα με κριτήριο να μη «στεναχωρήσουμε» το Νομάρχη.

Και ενώ όλα ήταν υπό έλεγχο για τον Νομάρχη, κάτι άρχισε να «χαλάει».

Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων παραιτήθηκε από τη θέση της καταγγέλλοντας το προεδρείο για αδράνεια και απενεργοποίηση από διεκδικήσεις, και το κάθε μέλος του προεδρείου ονομαστικά για πράξεις και παραλείψεις που τεκμηριώνουν την άποψή της ότι «ευνούχισαν» το σωματείο και το έθεσαν στην υπηρεσία προβολής του Νομάρχη.

Ακολούθησαν απαντήσεις και ανταπαντήσεις, που δημιουργούν ένα ρευστό περιβάλλον που μπορεί να πλήξει και το «φιλολαϊκό μακιγιάζ» του Νομάρχη.

Μια τέτοια συζήτηση ενόψει μάλιστα και των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων για το Υπηρεσιακό συμβούλιο της Νομαρχίας και αργότερα του Συλλόγου Εργαζομένων, ίσως χαλάσει αυτό το στρωμένο παιχνίδι. Γιατί και το «ίματζ» του Νομάρχη μπορεί να πληγεί και οι «συνεργαζόμενοι» συνδικαλιστές μπορεί να χάσουν την αξιοπιστία τους και να έχουν απώλειες στις επερχόμενες εκλογές.

Γι αυτό έγινε η απρόκλητη και αψυχολόγητη αυτή «επιχείρηση εκφοβισμού» των εργαζομένων της Νομαρχίας μέσω των προϊσταμένων.

Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Όπως και προσπάθεια ανάμιξης στις εκλογές για να εκλεγούν «ημέτεροι». Όχι μόνο της ΔΑΚΕ, γιατί αυτοί είναι σίγουροι, αλλά και «Ανεξάρτητοι» και κάποιοι «μετριοπαθείς και φιλικοί» από την ΠΑΣΚΕ. Υπάρχει ένα καλό «προγεφύρωμα» μια «Πέμπτη Φάλαγγα» που πρέπει να ενισχυθεί και να κυριαρχήσει πλήρως, με κάθε θυσία όπως φαίνεται.

Έχουν όμως γνώση οι φύλακες …….. και θα επανέλθουν.

Με θυσίες αν χρειαστεί.

Ο Φύλακας

Δεν υπάρχουν σχόλια: