Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!!

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Με μια λιτή ανακοίνωση ο δήμος Ιωαννιτών, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, κάνει επιτέλους επίκληση στη νομιμότητα και βάσει των διατάξεων του κώδικα δήμων και κοινοτήτων, αποφάσισε επιτέλους να συγκαλέσει για την ερχόμενη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Όπως αναφέρεται σ' αυτή, μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι η εκλογή προέδρου του οργάνου, λόγω της έκπτωσης Πεδιαδιτάκη, ενώ σημασία έχει να τονίσουμε, πως την πρόσκληση υπογράφει ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος, που δεν είναι άλλος από τον κ. Βασίλη Κοσμά.

Βέβαια χρειάστηκαν να περάσουν ακριβώς δύο μήνες, απ' όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, την Τρίτη 29 Ιουλίου, όπου κύριο θέμα τότε αποτέλεσε, η διοργάνωση της… εμποροπανήγυρης στο δήμο.

Ως γνωστόν, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, παράνομα και παράτυπα δεν συνεδρίασε όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς στις προθέσεις του δημάρχου δεν ήταν η αντικατάσταση του ήδη έκπτωτου κ. Πεδιαδιτάκη, αλλά η προσμονή μέχρις εσχάτων ενός δικαστικού «θαύματος», που ως σήμερα, δυστυχώς για τον κ. Γκόντα, δεν έγινε, μιας και η αίτηση αναστολής του έκπτωτου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρόσφατα απορρίφθηκε.

Έτσι λοιπόν, η δημοτική αρχή, συρόμενη από τις εξελίξεις, όπως αυτές προκύπτουν και από την πρόσφατη επιβολή 20ήμερης ποινής αργίας στο δήμαρχο κ. Γκόντα, αποφάσισε τελικά να πράξει αυτό που έπρεπε να είχε ήδη κάνει μέσα στο μήνα Αύγουστο, να προβεί δηλαδή στη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε εκλέγοντας νέο πρόεδρο να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του οργάνου και να προωθήσει την επίλυση των προβλημάτων της πόλης.

Είναι σαφές, πως αυτή η κίνηση της δημοτικής αρχής είναι ενέργεια που υπαγορεύεται από το κλίμα έντασης και πανικού που διέπει το δημαρχείο, εδώ και αρκετές εβδομάδες. Σε αυτό το αρνητικό κλίμα εσωστρέφειας, που κυοφορείται εδώ και καιρό στους κόλπους της δημοτικής αρχής, συνέτεινε και η κίνηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που μη μπορώντας να παραμείνουν παθητικοί θεατές στη συνεχιζόμενη απαξίωση του οργάνου, επιχείρησαν την περασμένη Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, να προκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την εκλογή νέου προέδρου.

Η αντιπολίτευση, απευθύνοντας τότε πρόσκληση προς τον πλειοψειφήσαντα δημοτικό σύμβουλο κ. Βασίλη Κοσμά, τον καλούσαν, όπως ορίζει ο νόμος, να αναλάβει πρωτοβουλία εξόδου από την κρίση, πού όμως δεν αναλήφθηκε, καθώς ουδείς από το «στρατόπεδο» της δημοτικής αρχής δεν επιθυμούσε την εκλογή νέου προέδρου να την καρπωθούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Εξάλλου, εντελώς αιφνιδίως και ερήμην των περισσοτέρων μελών της παράταξής του, ο δήμαρχος κ. Γκόντας παραχώρησε την προεδρία της δημαρχιακής επιτροπής που διατηρούσε ο ίδιος στον αντιδήμαρχο Επαμεινώνδα Ριστάνη.

Και ενώ μέρα με τη μέρα οι δικαστικές εξελίξεις, σε όλα τα μέτωπα του δήμου δεν τον δικαιώνουν, αλλά αντίθετα δυσχεραίνουν την θέση του, είναι φανερό, πως ο ίδιος εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια, αναμένοντας να ξανακριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η έκπτωση του έκπτωτου Γιάννη Πεδιαδιτάκη, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου. Έως τότε ο δήμαρχος, είναι σαφές, πως μέσα από τη μοναξιά του ο Νίκος Γκόντας, θα συνεχίσει να εξαπολύει πρωτοφανείς κατηγορίες και ύβρεις εναντίον του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου, αφού κατά πάγια τακτική του αρέσκεται να ανακαλύπτει «εχθρούς» εκεί που δεν υπάρχουν.

Άλλωστε, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης από την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου με κοινή επιστολή που είχαν αποστείλει, τόσο προς το δήμαρχο Ιωαννίνων όσο και προς τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων τόνιζαν το γεγονός, πως εδώ και αρκετό καιρό το δημοτικό συμβούλιο της πόλης δεν λειτουργεί, επειδή ο πρόεδρος κ. Γιάννης Πεδιαδιτάκης έχει εκπέσει από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. «Έτσι δεν υφίσταται Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα μεγάλα και σοβαρά θέματα της πόλης και των πολιτών, όπως π.χ. το Ρυθμιστικό σχέδιο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, να μην μπορούν να συζητηθούν», υπογραμμίζει με νόημα η αντιπολίτευση.

Στη συνέχεια είναι προφανής η διάθεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να επικαλεστούν τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις της Πολιτείας, τους οποίους η δημοτική αρχή Γκόντα, εδώ και μήνες επιδεικτικά και με προκλητικό τρόπο, συνεχίζει να απαξιώνει. «Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006) και το έγγραφο 76711/18270 του ΓΓΠΗ την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου», αναφέρεται στο κοινό έγγραφο των δύο παρατάξεων.

Και ενώ βάσει των κείμενων διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που ορίζουν τη λειτουργία των ΟΤΑ, η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη εντός μίας εβδομάδας να προβεί στον ορισμό συνεδρίασης, το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, σχετίζεται με τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Γκόντας, καθώς από τη μία θα πρέπει να εκτονώσει τους «κραδασμούς» της δεδομένης δυσαρέσκειας Πεδιαδιτάκη, που θα αισθανθεί «αδειασμένος», ενώ από την άλλη προβληματίζεται για το εάν θα πρέπει επιτέλους, έστω και για μια φορά να λειτουργήσει με βάση τη νομιμότητα, αφήνοντας πίσω του τον ολισθηρό μονόδρομο της απόκλισης από τους νόμους της Πολιτείας.

Βέβαια, η μη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου, δεν αποτελεί τυχαίο και συγκυριακό γεγονός, αλλά πάγια πρακτική της σημερινής δημοτικής αρχής Γκόντα, αφού και πέρυσι, (Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007), ο κ. Φίλιος, μέσα από επιστολή που είχε αποστείλει στον τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πεδιαδιτάκη, ζητούσε την άμεση σύγκλιση του οργάνου, μιας και τότε είχαν παρέλθει δύο μήνες από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων!!!

«Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για την προάσπιση της νομιμότητας και της διαφάνειας με την άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον θεσμικό μας ρόλο», δήλωνε τότε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για την αλλαγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: